Hoeveel invloed heeft jouw familiesysteem op jou?
Weet je nog dat je met je neus in de geschiedenisboeken zat? Je leerde je suf over de Romeinen, jagers en verzamelaars en de verschillende volkeren die zich duizenden jaren geleden al verplaatste over de wereld.
Je eigen familie…
Maar wat we niet leerden, was over onze eigen familie. Want zeg nou zelf: weet jij wie jouw voorouders zijn? Weet jij hoe hun gezin er uit zag, hoe ze omgingen met gebeurtenissen die tijdens hun leven passeerden, wat hun dromen waren en waar ze zich zorgen om maakte? Wat mij betreft echt een gemiste kans! Het is namelijk belangrijk om te weten wat zich in jouw familie heeft afgespeeld omdat dit vandaag de dag nog een hoop invloed op jou kan hebben!
Je eigen opa’s en oma’s…
Als ik aan mijn eigen opa’s en oma’s denk, dan weet ik wel een beetje wie zij waren en wat ze deden, maar ga ik een stap verder terug in de tijd, dan wordt het al vager. Ik heb bij mijn overgrootouders geen levendige beelden, hoogstens een paar kiekjes uit de oude doos. Gek eigenlijk, want het is niet meer dan 100 jaar geleden dat zij nog leefden. Dat is nog niet eens zo lang geleden. Het idee dat hun bloed ook door mijn aderen kruipt, is best iets waar ik even bij stil mag staan. Immers; dankzij mijn voorouders typ ik nu dit blog en kun jij het lezen, dankzij jouw voorouders. Ik bedoel maar, geen leven zonder hen. Daar kan geen Romein tegen op, alhoewel… wellicht draag ik daar ook nog iets van in mij mee.
Het familiesysteem
Hoe je het ook wendt of keert, je familie bestaat uit een systeem op zich. Het familiesysteem. Een web van personen die allemaal gelinkt zijn aan jouw verleden, heden en toekomst. In dit systeem heeft eenieder zijn of haar eigen plek. Wanneer jij op de juiste plek staat, voel je dit doordat je lekker in je vel zit en energiek bent. Het leven kan stromen en voelt niet aan als ploeteren. Je kan het ook herkennen doordat je zegt: “Ik heb het echt gevoel dat ik op mijn plek zit.”
Verstrikkingen
Maar in een familiesysteem kunnen ook verstrikkingen ontstaan en die kunnen invloed hebben op jouw dagelijkse leven. Verstrikkingen ontstaan wanneer bepaalde gebeurtenissen en emoties onvoldoende aandacht hebben gehad in het systeem. Het systeem gaat dan als het ware op zoek naar een manier om het evenwicht weer terug te brengen en het kan zijn dat jij emoties gaat ervaren die niet bij jou horen. Je voelt je bijvoorbeeld erg verantwoordelijk voor het leven van je ouders. De rollen zijn dan eigenlijk omgekeerd. In plaats van dat zij voor jou zorgen, zorg jij voor hen. Of je hebt het gevoel dat je geleefd wordt in plaats van dat jij je leven zelf leeft. Dan is het verstandig om eens te kijken of je op de goede plek staat in jouw familiesysteem. Wellicht sta je op de plek van een ander persoon binnen jouw familiesysteem en dat is nu net niet de bedoeling.
Het lukt maar niet om dat patroon te doorbreken…
Je kan dit ook herkennen doordat je in je hoofd wel weet hoe al jouw patronen werken, maar dat het je iedere keer niet lukt om dit te doorbreken. Op gevoelsniveau ontstaat er geen verandering. Zo weet je bijvoorbeeld dat je niet op alles ‘ja’ moet zeggen, maar blijf je het doen omdat het niet goed voelt. Dan kan het een mooi moment zijn om eens naar jouw familiesysteem te kijken en die verandering op gevoelsniveau wel te laten ontstaan. Voel je dat het daar tijd voor is? Neem dan vooral contact op met mij, dan kijken we samen of ik iets voor je kan betekenen daarin!
Een aanrader is het boek de Fontein van Els van Steijn. In dit boek gebruikt ze de fontein als metafoor. Het boek helpt je om inzicht te krijgen in hoe familiesystemen werken en in welke menselijke thema’s mensen vast kunnen lopen in hun systeem. Zeer de moeite waard, want goed je plek innemen zowel op je werk als in je privé, is een groot goed voor nu en later. Daar kan geen geschiedenisboek tegenop!